ARTIST ROSTER TOUR DATES NEWS HOME

Trompettist Cohen in fabelachtig goede vorm

< Back

Saturday February 21, 2015

From de Volkskrant

Trompettist Cohen in fabelachtig goede vorm
By: Gijsbert Kamer

De hedendaagse jazz kent twee grootheden met dezelfde naam: Avishai Cohen. De een speelt bas, de ander trompet. Op dit moment is het Cohen de trompettist die langs de Nederlandse podia gaat met zijn trio Triveni.

Donderdag, tijdens het tweede concert van de Europese tour die een maand duurt, speelde Cohen met een souplesse en een muzikaliteit die niet anders dan subliem is te noemen. De voortekenen waren al goed. Het eind vorig jaar verschenen album Dark Nights laat Cohen al in topvorm horen. Prachtige ronde, heldere toon, veel gevoel voor melodie en een paar bloedstollend mooie covers van Billy Strayhorn en Charles Mingus.

ZO SIMPEL MOGELIJK
Waar Cohen op plaat nog weleens wat overdubs en andere middelen gebruikt om zijn geluid breder te maken, hield hij het live zo simpel mogelijk. Maar wat een fabelachtig mooi geluid produceerde hij. Kraakhelder, zonder elektronische hulpmiddelen en met een ritmesectie die er alles aan deed Cohen de ruimte te geven.

Of was het Cohen die de ruimte opeiste?

BUITENGEWOON GRETIG
Hij was buitengewoon gretig, en als hij even stapje opzij deed om bassist Yoni Zelnik en drummer Justin Brown samen te laten spelen, duurde dat nooit lang. Maar het is ook de manier waarop hij dan weer terugkwam waarmee hij zijn klasse demonstreerde, zoals in You In All Directions. Met precies de juiste timing en de juiste toon pakte hij de draad weer op.

Een kippevelmomentje, zoals er meer volgden in een vanuit het diepst van zijn hart gespeelde cover van Charles Mingus Goodbye Pork Pie Hat. Zo lyrisch en zo transparant als Cohen die fraaie melodielijn hier reproduceerde, was ontroerend. En alles gewoon uit het hoofd. Drie muzikanten, zo dicht op elkaar dat ze elkaar met de instrumenten bijna aanraakten en steeds maar weer zoekend naar het avontuur.

Avishai Cohen’s Triveni bleek een supertrio. Cohen met zijn fraaie natuurlijke geluid en de ritmesectie die even simpel als doeltreffend de juiste bedding creƃ“erde.

Avishai Cohen’s triveni Bimhuis, Amsterdam, 19/2. Vanavond LantarenVenster, Rotterdam.

To read the original article, click here